top of page

DOĞRU KOŞU AYAKKABISI SEÇİMİ

Koşuda doğru ayakkabı seçimi, vücuda binen stresi, biyomekanik yüklenmeye ayarlamada oldukça önemlidir zira diğer egzersizlere oranla koşu, kemiklere ve eklemlere daha fazla yük bindirir. Yanlış koşu ayakkabısı seçimi de bu duruma eşlik ettiğinde sadece ayaklar değil, bacaklar, kalça, bel ve bütün omurgamız da olumsuz etkilenir.

Ayakkabı seçiminde bize yardımcı olacak önemli etken de statik ve dinamik basış analizinin yapılmasıdır. Bu bağlamda, ayakkabı yastıklamalarına ya da kişiye özgü tabanlık kullanımına ne kadar ihtiyacımız olduğu da en az doğru numara ayakkabı seçmek kadar önemlidir.

Haftada kaç kilometre yol yaptığımız hangi zeminlerde koştuğumuz da ayakkabı seçiminde önemlidir. Örneğin çimli, topraklı beton asfalt ya da karlı zeminlerde koşabilirsiniz…

Topraklı ve karlı zeminlerde daha çok dişli tabanlı ayakkabı modelleri tercih edilmeli iken çimli zeminlerde ise kaymamak için düz tabanlı ayakkabılar dan uzak durulmalı asfaltta dayanıklı kalın ve yumuşak materyaller kullanılan, hafif ayakkabılar seçilmelidir.

Ayakkabı deformiteye uğradığında, vücudu bir zincir şeklinde ve hızla etkileyeceği için kullanılmamalıdır.




45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page