top of page

KOŞU BANDINDA KOŞMAK VE YOLDA KOŞMAK

Bazen kısıtlı zamanlarda, kötü havalarda, bulunduğumuz yer koşu parkurlarına uzak olduğunda, yoğun şehir hayatı koşullarında, koşu bandında koşmayı tercih ettiğimiz zamanlar oluyor.

Koşu bandının prensipleri arasında bandın kayması vardır ve yolda yaptığımız koşular arasında bazı dinamikler vücudu daha farklı etkiler. Örneğin bazı kas grupları… Aynı pace de koşsak bile farklı miktarda kasılır- gevşer.

Koşu bandı zemini daha çok düzdür ve farklı parkurlara uyum sağlamak genellikle koşu bandında antrenman yapanlar için daha zor olacaktır. Örneğin bantta yaptığınız 60 dakikalık bir koşu ile sahilde yaptığınız 60 dakikalık koşu ve Belgrad Ormanı’nda yaptığınız koşu arasında pek çok fark vardır.

Bununla birlikte koşu bandında daha az adım uzunluğu ve daha yüksek adım hızına sahip olabiliriz (sports health, 2014). Ek olarak palet sistem koşu bantları yaygınlaşmaktadır. Bu bantlar koşu esnasında daha fazla tampon görevi görürler. Yani darbe emici özellikleri vardır.

Hayat boyu egzersiz yapan 2500 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, diz ağrısı veya osteoartrit semptomlarının koşucularda daha az olduğuna rastlandı (Arthritis care & research). Rüzgar gibi dış etmenleri elimine ederek ve hızı bilinçli olarak ayarlayarak hedef antrenmanlar koşu bandında kolaylıkla yapılabilir.

Yaralanma Riski Nasıl Azaltılabilir?

Aynı zamanda çevresel ve mevsimsel faktörler de koşu performansını etkiler.

Her koşucunun hedefleri farklılık gösterir; koşu tarzları da…

Koşuya ısınmadan, mobility egzersizlerinizi yapmadan, plansız bir şekilde ve yanlış ayakkabıyla bantta koşmaya başlamak, var olan asimetrik vücut biyomekaniği üzerinde yüklenmeye sebep olacak ve bu da yaralanma riskini getirecektir.

Koşu stilinizi anlayabilmemiz ve size uygun olanı oluşturabilmek, yaralanma riskini minimize edebilmek için koşu analizi önemlidir.

Bunların sonucunda asimetriyi giderecek kişiye özel düzeltici egzersiz programları uygulanmalı, eklem hareket açıklıkları, eksik- asimetrik kuvvet, kuvvette devamlılık, çabukluk- çeviklik gibi konular üzerinde çalışmalar yapılmalıdır.


69 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Коментарі


bottom of page