top of page

SQUATIN VÜCUDUMUZA ZARARI VAR MI?

Güncelleme tarihi: 20 Eki 2021

Doğru squatın vücudumuza herhangi bir zararı yoktur. Squattan kaynaklandığı düşünülen yaralanmalar genellikle kişinin mevcut fiziksel parametrelerinin (mobilite, stabilite ve nöromuskuler kontrol vb) yetersizliği, asimetrisi ve yüklemelerin kademesiz ilerlemesinden dolayı olabilir.


Squat esnasında kalçada sıkışma yada tıkanma hissi yaşıyorsanız, kalça açınız için uygun pozisyonu almamış olabilirsiniz. Diz önünde ağrı varsa, harekete dizleri ileri iterek başlıyor olabilirsiniz. Dizinizin içinde, dış ve iç yanında ağrı hissediyorsanız, diz içi eklem hasarlarını ( menisküs, iç yan bağ ve ön çapraz bağ yaralanmaları) önlemek için kalça kaslarınızı daha aktif kullanarak dizlerinizin içeri kaçmasına engel olun. Belde hassasiyetiniz yada ağrınız varsa, gövde stabilizasyonunu tam olarak sağlayamamış olabilirsiniz. Vücuttaki asimetrik kuvvet dağılımı hareketin simetrik yapılmasını engeller ve yanlış biyomekanik yüklenmelere sebep olur. Ayak bileğinde sıkışma- tıkanma hissi yaşıyorsanız, yada gövdede bir tarafa yönelme, dönme oluyorsa ayak bileği mobiliteniz yetersiz ve asimetrik olabilir.


Doğru yapıldığı takdirde faydası saymakla bitmeyecek olan squat egzersizini yaparken yada birinde gözlemlerken danışmak istedikleriniz olursa kapımız sizlere her zaman açık…

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page